Kk Ta hand om motorcykeln inför semestern

Nu när sommaren har kommit så går alla Sveriges motorcyklar på för fullt. Det är denna tid på året som de används mest. Därför är det extra viktigt att sköta om sin motorcykel på sommaren när man kör så pass mycket. Gör man regelbundna underhåll på den så kan man spara tusenlappar på onödiga fel och reparationer som kan uppkomma om man är oaktsam. En service på motorcykeln ska i regel göras varje 1000 mil men kör man hårt och mycket kan man få göra det med tätare intervaller. Detta ska du kolla!

Olja – Kontrollera oljenivåer regelbundet och byt ut olja och filter efter max 500 mil.

Kylvätska – Kontrollera så att det finns kylvätska i systemet. Detta behöver man i regel inte byta under servicen. Läs i din instruktionsbok för bytesintervaller.

Tändstift – Tändstiften ska i regel bytas efter ca: 1000 mil.

Luftfilter – Byt eller rengör ditt luftfilter regelbundet. Det kan räcka med att bara blåsa rent det. Byt vartannat år.

Bromsar – Kontrollera bromsvätska och slitage på bromsar. Byt vid behov eller enligt instruktionsboken.

Drivpaket – Kontrollera och rengör drivpaketet på motorcykeln ofta. Se över spelet vid kedjan.

Däcken – Man ska alltid kontrollera lufttrycket i däcken så ofta man kan. Minsta tillåtna mönsterdjup är 1 mm.

Annat att kolla – Se till att alla viktiga skruvar och muttrar är åtdragen. Kontrollera om det uppstår läckage. Se också till att alla kontaktytor är smörjda, delar som glider mot varandra.

För att det ska bli lättare för dig att komma ihåg allt är det bra att sätta upp ett schema. Skriv ner saker som du ska kontrollera regelbundet och anteckna datum när detta gjordes. Det underlättar nästa gång du ska gå igenom motorcykeln.

Comments are closed.