Motorcyklar väcker känslor

En motorcykel är ett fordon som väcker många känslor och associationer. Det kan vara frihetskänslan av att glida fram på två hjul med vinden i ansiktet (även om en motorcykel per definition kan ha både tre och fyra hjul). Det kan vara rädslan man kände som barn när stora motorcyklar dundrade fram på vägarna ackompanjerade av ett öronbedövande knatter. Motorcyklar är också starkt förknippade med kriminella gäng – outlaws, som Hells Angels, Bandidos och Black Kobra.

Hells Angels har sina rötter i USA vid tiden strax efter andra världskriget och ex-militärer var också de som grundade rörelsen. För att generera pengar skapade man “angel dust”, även känd som LSD, och det fungerade, pengarna rullade in. Ända sedan dess har Hells Angels varit starkt förknippade med kriminalitet av olika slag samt av en stark sammanhållning och rivalitet med andra MC-klubbar.

Intresset för motorcyklar fick en boost 1969, tack vare filmen “Easy Rider“. Speciellt tillverkarna Harley-Davidson fick en boost som de levt på ända sedan dess. Innan filmen ansågs Harley-Davidson vara ett budgetmärke som tillverkade motorcyklar av låg kvalitet, men med filmens draghjälp var det många som ville ha tvåhjulingarna med sina exceptionellt långa framgafflar. En titt på företags hemsida idag vittnar dock om att de klassiska utmärkande dragen i motorcyklarnas design är borta och har ersatts med ett annat formspråk.

Är man motorcykelintresserad kallas man ofta för knutte, och de flesta knuttar har en förkärlek för motorcyklar från en viss del av världen. För vissa är det amerikanska hojar som Harley-Davidson som gäller, för andra japanska som Honda, medans ytterligare några gärna kör Italienska Ducati.

Comments are closed.