Orange County Choppers (OCC)

Är du intresserad av att bygga om motorcyklar eller har motorcykeln som ett allmänt intresse, ja då kan du inte undgått ett tv-program som heter American Chopper.

Serien utspelar sig i Orange County Choppers lokaler där man arbetar med att bygga specialdesignade motorcyklar, främst med ”choppermodell” som har en distinkt lång framgaffel.

Orange County Choppers grundades av Paul Teutul, Sr och hans son Paul Teutul, Jr. Tv-serien startade 2002 och blev snabbt populär. Familjen hade tidigare sysslat med ståltillverkning och startade OCC som en sidoverksamhet. Ståltillverkningen började man med reda på 70-talet. Senare på 90-talet kom fadern Paul Teutul, Sr på att han kunde tillverka motorcyklar som specialbeställdes av kunden. Ett par år senare grundades OCC.

Den speciella personkemin mellan Paul Teutul, Sr och hans söner. Ja en annan son har också jobbat i företaget. Fadern som vill ha kontroll över allt som händer kan bli ganska hetlevrad ibland. Minst en gång per avsnitt så blir fadern osams med sina söner. Det är oftast som han gnabbas med Paul Teutul, Jr. Det är en av orsakerna som har gjort att serien blivit populär. Det händer alltid någonting i varje avsnitt. Men utan deras känsla för att bygga snygga motorcyklar skulle serien inte funnits. Det är ett otroligt hantverk och företaget har väldigt många duktiga arbetare. OCC anses idag som ett av de främsta företagen inom chopperbygge i USA.

Paul Teutul, Jr valde att lämna företaget under 2008/2009 då han inte längre trivdes med att arbeta tillsammans med sin far på OCC, detta är troligen orsaken men vi vet inte exakt. Han öppnade eget under namnet Paul Jr. Designs 2009 strax efter att han hade lämnat både företaget och serien. Det var till en början bara ett företag som designade parker och motorcyklar åt andra. Eftersom det fanns ett avtal som stoppade Paul Jr. att starta en konkurrerande verksamhet kunde han inte bygga motorcyklar på ett år. Men efter det gjorde han en omorganisation på företaget och startade sin egen motorcykelverkstad.

När det var dags för en 7:e säsong av OCC så slöt man ett avtal att den skulle handla om OCC och Paul Jr. verkstad PJD. Den nya serien fick namnet American Choppers: Senior vs. Junior.

Både i USA och Sverige så sändes denna serie på Discovery Channel. Kanalen har visat OCC och Senior vs. Junior sedan 2002.

OCC hade 6 säsonger mellan 2002 och 2010.

Efter 2010 tog Senior vs. Junior över och sändes fram till december 2012. Efter det ska hela serien ha lagt ner, eller på is. Det finns inget inplanerat idag.

Serien går dock i repriser på Discovery Channel med jämna mellanrum. Både den äldre American Choppers och den senare Senior vs. Junior.

Har ni missat denna serie så måste den bara ses. Även om den är slut nu och inga nya avsnitt görs så får man se helt sjuka motorcykelbyggen lämna verkstaden. Ramar, tankar, däck, allt är specialtillverkat för varje motorcykel. Det finns inte en enda identisk kopia av någon motorcykel som företaget har gjort. Gör det, kika på American Choppers på Discovery Channel eller köp en DVD, nästan alla säsonger finns att köpa på DVD i Sverige.