Speedway

Speedway är en ganska populär sport i Sverige, eller i vissa delar av vårt avlånga land i alla fall. Det kan bero på att vi har haft en av världens bästa Speedway förare, Tony Rickardsson. Vi ska berätta lite om honom också, men först tar vi mer om Speedway.

speedwaySpeedway är en motorsport där man kör med motorcyklar som är specialbyggda för att köra på en rund bana. Man kör åt samma håll hela tiden. Speedway är en lagtävling där man kör matcher. Dessa matcher är mellan två lag som har sju förare i vardera lagen.

Som vi skrev är motorcyklarna helt specialbyggda för ändamålet. Speedwaymotorcyklarna har en liggande motor vilket gör att de är enklare att hantera när man kör runt banan. Alla motorcyklar saknar även broms, man får inte ha någon broms på sin motorcykel enligt reglerna. Man får bara tanka i ren metanol i motorcyklarna. De måste väga minst 77 kg utan metanol i tanken.

Under loppet är det bara tillåtet att köra på en växel och motorns kapacitet får inte överstiga 500 cc.

Tony Rickardsson är som sagt den allra bästa Speedwayföraren i Sverige genom tiderna. Han har hela sex titlar som världsmästare och flera SM-segrar i bagaget. Hans karriär började 1986 då han körde för klubben Gamarna. Tony Rickardsson fick till och med Bragdguldet 1999 och Jerringpriset 2005.

Tony Rickardsson är också en väldigt färgstark person som många tycker om. Han har bland annat blivit imiterad av Robert Gustafsson på Svenska Idrottsgalan vilket blev en stor succé. Han har också varit med i olika tv-program som text Lets Dance 2008 där han kom på andra plats.

Comments are closed.