Vad kostar en motorcykel och mc-kort?

Många har drömmen att ta motorcykelkort och köpa en motorcykel. Ibland så tänker man inte på alla avgifter som tillkommer när man äger en hoj. Det är mycket som ska till för att man ska äga den och samtidigt framföra den lagligt på vägarna.

Vissa sparar pengar en längre tid eller kan avvara det ändå. En annan vanlig anledning vid motorcykelköp är att man vinner pengar helt plötsligt. Vi har sett många människor som i Tv-program berättar att ”Nu ska jag köpa en motorcykel och ta motorcykelkort”. Det är en dröm som förverkligas. Oavsett om man har spelat in pengarna på trav, lotto eller vunnit på spelautomater på något online casino så brukar motorcyklar komma upp i samtalet.

Vi tänkte ge er helhetsbilden när det kommer till kostnader för att skaffa körkort och motorcykel. Vill du ta körkort finns http://trafikskolagoteborg.se/ för trafikskolor i Göteborg, men på deras hemsida finns även trafikskolor i Stockholm och trafikskolor i Gävle.

Mc-kort

Vi startar med det väsentliga. Utan ett motorcykelkort så får du inte åka motorcykel på allmänna vägar. Men vad kostar ett mc-kort egentligen?

Ett körkortstillstånd kostar 220 kr och då behöver man också göra en synundersökning som kostar ungefär 100 kr. Även den person som ska övningsköra med dig måste bli godkänd som handledare och den ansökan kostar 65 kr.

Sedan är det dags att utbilda sig.

Det är förstås lite olika priser om man kollar på alla körskolor som erbjuder mc-kort. Hur mycket det kostar i slutändan beror också på dig, hur stor förkunskap du har innan osv. Men du kan räkna med minst 8000 kr innan du är klar med alla delar på en trafikskola. Sedan måste man även gå en riskutbildning som kostar omkring 1000 kr.

När det är dags för uppkörning måste man låna motorcykel av körskolan, men vi räknar med att du redan har köpt en i denna kalkyl. Annars tillkommer ungefär 1000 kr.

Så totalt kan du räkna med att betala strax över 9000 kr om du äger en egen motorcykel. Plussa på 1000 kr för lån om du köper en efter att du är klar.

Motorcykel

Vi kommer att ta fram och räkna på en motorcykel som är populär bland nya åkare. Den är också av sportmodell. Vi har tagit fram priset för en sportmotorcykel som heter Kawasaki Ninja.

Ska man köpa en ny motorcykel får man betala omkring 100 000 kr. Det går dock att tjäna åtskilliga tusenlappar om man köper en bättre begagnad motorcykel genom annons eller via bekanta. Då kan man få en likadan motorcykel för 20 000 kr till 60 000 kr beroende på skick och årsmodell.

Försäkringar

Detta är den mest kostsamma biten med att äga en motorcykel anse många. Särskilt sportmotorcyklar är dyra att försäkra året runt. Priset påverkar också beroende på hur gammal du är och om du har haft skadefria år. Att ta fram ett exakt pris är svårt men vi kan i alla fall ge några riktlinjer.

Är man ung och ska köra en motorcykel som vi skrev om, en Ninja så kan man räkna med en premie på minst 6000 kr per år.

Övrigt

Det tillkommer kostnader för mc-kläder och slitage. Slitaget är svårt att kalkylera men mc-kläder kostar ungefär 2000 kr.