Vietnamesisk polis stoppar motorcyklar med nät

Är det Spindelmannen som är i farten? Nej, det är bara en vietnamesiska polisen som testar ny utrustning för att snabbt kunna stoppa busar på mopeder eller motorcyklar.

Det nya vapnet som polisen har fått heter lite lustigt ”Spider Gun” och skjuter ut ett fiskenät som trasslar in sig i hjulen/hjulet på den som försöker att smita med en moped eller motorcykel. Som ni ser i videon så är det rätt effektivt, fordonet stannar nästan omedelbart eftersom fiskenätet trasslar in sig i ekrarna och navet. Det går inte att undvika att stanna.

Som ni ser på filmen så laddas den med ett nystan av nät och avfyras med hjälp av någon slags kolsyra eller gas. I inledningen av filmen så ser det ut som att polisen tränar med att avfyra ”Spider Gun” och efter en stund så kommer en autentisk situation där polisen använder pistolen vid en trafikerad väg. I slutet av filmen så får man också se en slow motion-repris på testet som man gör. Pistolen verkar dock inte nå så lång när man avfyrar den så det gäller att stå ganska nära fordonet. Men ”Spider Gun” är helt klart effektivt och stannar motorcykeln på någon sekund.

Kommer vi att få se en ”Spider Gun” i händerna på våra svenska poliser?

Det är ytterst tveksamt om en sådan pistol blir godkänd i Sverige. Den skulle nog bli underkänd för att den kan bringa fara till dem som man ska försöka att stoppa och så är det, kommer man i hög hastighet och blir träffad i framhjulet istället för bak, då flyger man över styret och kan skada sig rejält.

Comments are closed.